Een pannenkoek wordt van oorsprong gemaakt van bloem, ei en ook meestal een tikkeltje zout. Een echte klassieker wordt vaak in een beetje boter gebakken. Tegenwoordig zien we meestal alleen nog maar bloem in pannenkoekenbeslag, maar vroeger werd er veel gebruik gemaakt voor een pannenkoekenbeslag met boekweitmeel in bloem.
Bij pannenkoeken moet de pan goed heet zijn, zodat ze binnen een aantal minuten wel klaar zijn, daar is dus een hoge stand voor nodig. Je draait de pannenkoek om zodat de andere kant van de pannenkoek ook gaar kan worden. Vervolgens worden de pannenkoeken vaak op een stapel gelegd met een bord erbovenop, zodat de pannenkoeken lekker warm blijven. Een pannenkoek wordt vaak lauw gegeten vanaf de stapel vandaan. Je kunt de pannenkoek oprollen voordat je hem eet, het is maar hoe je zelf het liefst een pannenkoek op eet. De pannenkoek wordt meestal belegd met stroop, fruit, jam, suiker of andere zoetigheden. Voor hartige ingrediënten worden meestal bij het bereiden van de pannenkoek al toegevoegd. Noem bijvoorbeeld: ham, kaas of spek.
Nederlandse pannenkoeken staan erom bekend dat ze vrij dik worden gebakken, dat doen ze in andere landen weer heel anders. In bijvoorbeeld Frankrijk worden ze weer heel erg dun gebakken en op een hele hete plaat uitgestreken, dit noemen ze ook wel “de crêpe”. In Amerika worden pannenkoeken wel weer dik gebakken, dit is het tegenovergestelde van Frankrijk hier bereiden ze de pannenkoeken namelijk met rijsmiddel. In dit artikel schrijven we het recept uit van een pannenkoekenbeslag voor een lekkere dikke Nederlandse pannenkoek!
Het begint bij het juiste pannenkoekenbeslag en dan is het de vraag hoe je de pannenkoek verder gaat bereiden of welk beleg je voor de pannenkoek gebruikt. Je kunt kiezen voor een pannenkoek met spek, fruit, rozijnen, suiker, honing, stroop, kaas, ham, gehakt, banaan en nog veel meer! De pannenkoek is slechts het omhulsel en dat maakt het juist zo leuk om pannenkoeken te eten. Beleg niet elke pannenkoek met stroop en wissel af en toe eens af om met de lekkerste combinaties te experimenteren.
Bereidingstijd: ~40 minuten
Bloem kun je vervangen voor een klassiekere mix van 50% bloem en 50% boekweitmeel, de pannenkoek heeft op deze manier een iets rijker beslag.
Plaats een bord op een pan met heet water en leg hier alle pannenkoeken op die klaar zijn, zo zorg je dat de pannenkoeken mooi warm blijven.