Hoe bak ik de beste pannenkoeken?


Pannenkoeken is een echte Hollandse hap. Maar achter een pannenkoek zit een hele geschiedenis. Pannenkoeken zie je namelijk niet alleen in Nederland maar in een heleboel andere landen zijn ze ook zeker te vinden. Ieder een ander recept. Wij leggen je uit hoe je een Nederlandse klassieke pannenkoek het beste kunt bakken. Pak ten allereerste een goede pan, welke de beste is zijn de meningen over verdeeld. Zo heb je een echte pannenkoekenpan die hier speciaal voor bedoeld zijn. De pannenkoeken moet bijvoorbeeld niet een te hoge zijkant hebben, zo kan de pannenkoek niet lekker ronddraaien. Het bakken van een klassieke Nederlandse pannenkoek heeft ook nog een gebruiksaanwijzing. En dat begint bij moet ik nu olie, boter of iets anders gebruiken? Het beste hiervoor is om gewoon boter te gebruiken, voor een optimale smaak. Maar een mengsel hiervan gebruiken kan ook zeker geen kwaad! Giet de pannenkoeken beslag in de pannenkoekenpan en draai de pan goed rond zodat het beslag zich optimaal verspreid. Wacht nu even. Kijk na een paar minuten met een spatel of de onderkant al een beetje bruin begint te worden. Als dit het geval is, draai de pannenkoek in een slag om. Wacht nu even tot de andere kant ook mooi bruin wordt, dit duurt minder lang. En als de andere kant ook mooi bruin is geworden, is het tijd om het op te eten!


Mooie pannenkoeken

Pannenkoeken bakken - Bereidingswijze:

  1. Gebruik van verse ingrediënten: Voor een goede kwaliteit kun je het beste verse ingrediënten gebruiken. Denk hierbij aan wat oude eieren, bloem of bakpoeder beïnvloeden namelijk het resultaat.
  2. Het beslag maken: De beste manier om het beslag te maken is een kuiltje in het midden maken in de kom met bloem en zout. Zo kan je in het kuiltje de eieren breken. Schenk er vervolgens 50 ml melk en een eetlepel olie bij. Begin daarna vanuit het midden met kloppen en neem geleidelijk de zijkanten mee. Door dit zo te doen krijg je geen klontjes en krijg je een vloeibaar beslag.
  3. Een grote garde: Het is het handigst om een zo groot mogelijke garde gebruiken want dit zorgt ervoor dat het beslag lekker luchtig wordt.
  4. Niet te lang mixen: Wanneer je te lang aan het mixen bent sla je je beslag in feite dood en komen er in het beslag gluten voor. Door overvloed van gluten kan het je pannenkoeken taai maken in plaats van soepel en zacht.
  5. Beslag laten rusten: Dit is soms lastig want je wilt natuurlijk meteen gaan beginnen wanneer het beslag klaar is, toch is het beter om je beslag ongeveer 5 minuten te laten rusten. De gluten worden hierdoor minder actief.
  6. Een goede koekenpan: Een goede pan waarin pannenkoeken in worden gebakken heeft een dikke bodem, dit omdat de warmte dan mooi wordt verdeeld. Bij een dunne bodem kunnen je pannenkoeken namelijk eerder verbranden.
  7. De pan gelijkmatig invetten: De beste manier is om wat zachte boter op een keukenpapiertje te doen zodat je daarmee vervolgens de pan in vet. Zo weet je zeker dat de pan helemaal is ingevet en de kans dat het beslag blijft plakken wordt minder.
  8. Niet op te heet vuur: Je moet eerst een goede temperatuur hebben voordat je het beslag erin kan doen. Het beslag zuigt ander alle olie al op als de pan te koud is, dus zet de pan op middelmatig vuur en laat de pan voor ongeveer 3 minuten opwarmen. Dit voordat je de eerste keer het beslag erin doet. Zet het vuur weer wat later als je de pan opnieuw wilt invetten.
  9. Je pannenkoek niet te snel draaien: Het is in feite genoeg dat je je pannenkoek één keer draait. Wanneer je dit vaker doet kan die ten koste gaan van de luchtigheid. Het beste moment dat je de pannenkoek kunt omdraaien is wanneer er in het midden kleine belletjes vormen en dat ze barsten.

Andere Recepten

Pannenkoeken beslag

Hoe bak ik de beste pannenkoeken

Meer Informatie!
Pannenkoekenbeslag

De voedingswaarden van pannenkoeken beslag

Meer Informatie!
Crêpe

Hoe maak ik Crêpes beslag

Meer Informatie!
Crêpes

Hoe maak ik de beste Crêpes

Meer Informatie!